Zájezd na představení: Past na myši - VYPRODÁNO

Zájezd na představení: Past na myši - VYPRODÁNO

Prodej v pokladně Infocentra Kdyně. tel:+420 608 438 118

Nejslavnější divadelní detektivka všech dob se vrací do Plzně

Činoherní soubor Divadla J. K. Tyla uvádí obnovenou premiéru světoznámé hry královny detektivek Agathy Christie Past na myši, jež se souborem nastudovala v roce 2017 vyhledávaná režisérka Martina Schlegelová. Jeviště Velkého divadla se tak opět promění v tajuplný penzion U Klášterní studny, který navštíví stejně jako před pěti lety Monika Švábová, Pavel Pavlovský, Marek Mikulášek, Jaroslav Matějka a Kamila Šmejkalová. Nově se jako ústřední pár – manželé Ralstonovi – představí Libor Stach a Jana Ondrušková, do kůže Christophera Wrena se převtělí Vladimír Pokorný.

Past na myši je nejúspěšnější divadelní detektivka všech dob, původně vznikla jako rozhlasová hra s názvem Tři slepé myšky (1947) pro speciální pořad stanice BBC k osmdesátinám královny Mary, babičky Alžběty II. Světová premiéra divadelní adaptace se uskutečnila 17. listopadu 1952 v Londýně a hraje se tam dodnes. Jako nejdéle nepřetržitě hraná inscenace je dokonce zapsaná v Guinnessově knize rekordů. Po dobu jejího uvádění platí zákaz představit titul ve filmové podobě a dosud ji nebylo možné přenést ani na Broadwayi, což se má změnit v roce 2023. Diváci Pasti na myši tak často sice znají skvělou pověst této hry, kdo je ale vrahem, netuší. „Myslím, že i pokud diváci vyústění detektivky znají, nebudou při opětovné návštěvě divadla ochuzeni o zajímavý detektivní zážitek,“ říká dramaturg Zdeněk Janál. „V průběhu představení si mohou užívat jednotlivé detektivní nitky a zavádějící stopy s trochu jinou chutí a jiným náhledem na dramatickou či detektivní strukturu hry.“

Děj se odehrává v nově otevřeného penzionu, kde jeho majitelé s napětím vítají své první hosty. Počasí se zhoršuje, dům zapadává sněhem a příjezdová cesta se stává neprůjezdnou. Návštěvníci se společně s majiteli ocitají v izolaci, ve které se obtížně odhalují skrytá tajemství, napětí houstne, každý může být vrahem, nebo obětí. Izolaci způsobenou počasím skvěle podporuje scéna Pavly Kamanové – diváci první polovinu hry sledují přes velká francouzská okna, která nabízí pohled do haly penzionu. Hrdinové příběhu jsou za sklem jako v pasti a nemohou uniknout z budovy, ale ani pohledům diváků. K celkové atmosféře přispívají i dobové kostýmy Anety Grňákové a hudba Jana Čtvrtníka.

V České republice se Past na myši hrála poprvé v roce 1961 v Divadle S. K. Neumanna (Divadlo pod Palmovkou) a od té doby byla nastudována více než třicetkrát různými divadly napříč republikou. Plzeňská premiéra se uskutečnila 6. května 2017. S dílem Agathy Christie se plzeňští diváci setkali poprvé v roce 1977, kdy činohra uvedla dramatizaci detektivky Vražda na faře v režii Lídy Engelové.

Překlad Pavel Dominik

Režie Martina Schlegelová

Dramaturgie Vladimír Čepek, Marie Caltová

Dramaturgická spolupráce Zdeněk Janál

Scéna Pavla Kamanová

Kostýmy Aneta Grňáková

Hudba Jan Čtvrtník

Světelný design Antonín Pfleger

Mollie Ralstonová Jana Ondrušková

Giles Ralston Libor Stach

Christopher Wren Vladimír Pokorný

Paní Boyleová Monika Švábová

Major Metcalf Jaroslav Matějka

Slečna Casewellová Kamila Šmejkalová

Paravicini Pavel Pavlovský

Seržant Trotter Marek Mikulášek

Zavražděná Veronika Branková

Obnovená premiéra 17. prosince 2022 ve Velkém divadle

Délka akce: 140 minut
Rok výroby: 2023

Informace o akci a jejím konání