2. koncert KPH: Marek Kozák - Klavír

2. koncert KPH: Marek Kozák - Klavír

Galerie

Jméno pianisty Marka Kozáka je obvykle spojováno s neomylnou technikou, smyslem pro proporce a gradaci, s bohatou paletu rejstříků, obrovskou muzikalitou a vnitřní pokorou k notovému zápisu.

Hudební cesta osmadvacetiletého pianisty Marka Kozáka se dlouhodobě pojí s úspěchy v mezinárodních soutěžích. V červnu 2021 se stal laureátem mezinárodní klavírní soutěže Gezy Andy v Curychu, jedné z nejprestižnějších a nejobtížnějších. V roce 2019 byl finalistou Busoniho soutěže v Bolzanu, v roce 2018 následovalo vítězství na Evropské klavírní soutěži v Brémách, odkud si přivezl také cenu publika. Na soutěži Pražského jara v roce 2016 získal 2. místo a ocenění za provedení soudobé skladby Kejklíř Adama Skoumala. O rok dříve byl semifinalistou Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě, nejlépe obsazeném klavírním klání na světě.

Mimořádné nadání projevil Marek Kozák už ve čtyřech letech, kdy začal hrát na klavír a později i na varhany. Oběma nástrojům se věnoval také na Janáčkově konzervatoři v Ostravě – klavíru ve třídě Moniky Tugendliebové, varhanám u Martiny Zelové. Absolvoval rovněž mistrovské kurzy pod vedením světoznámých klavírních virtuózů – například Eugena Indjice, Murraye Perahiy či Garricka Ohlssona.

Marek Kozák je absolventem klavírní třídy profesora Ivana Klánského na HAMU v Praze a sám se nyní věnuje pedagogické činnosti na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy.

Délka akce: 60 minut
Rok výroby: 2023

Informace o akci a jejím konání