O Čertovi a jiné vánoční pohádky

O Čertovi a jiné vánoční pohádky

Animované pásmo vánočních pohádek, které přináší to nejlepší z české animace a tradičních příběhů a tradic. Hlavní součástí pásma je pak nejnovější pohádka O čertovi natočená na námět stejnojmenné knihy výtvarníka Pavla Čecha. Santa Klaus je sice milý strejda a leccos dovede, ale do české zimy patří Mikuláš, Ježíšek, koledy, vánoční ozdoby a samozřejmě, že i čerti a kominíci! Průvodcem mezi pohádkami je čert Florimón, jehož příběh je úplně ze všech největší a nejhlavnější a celé pásmo završí.

Chaloupka na vršku – Jak to bylo na Mikuláše. Loutkový příběh režisérky Šárky Váchové navazuje na poetiku Trnkových filmů. V chaloupce, v časech, kdy ještě nebyla televize, žije rodina řezbáře se třemi dětmi. Přichází čas Mikuláše a čerta a děti zjistí, jak se jim může vymstít to, že přes rok tropily neplechu.

Vánoční svatba sněhuláka Karla. I mezi vánočními ozdobami může přeskočit jiskra. Sněhulák Karel se společně se slaměným andělem Kamilem musí odháknout a vydat se na velkou výpravu vánočním stromkem za sněhulačkou Evou. Ta totiž tentokrát zdobí stromek na úplně druhém konci. Veskrze vánoční příběh režiséra Petra Vodičky.

Zpívejte s námi: Štěstí, zdraví. Vánoční koleda Štěstí, zdraví jako animovaný příběh nejen k poslechu, ale i ke koukání. Zpívá Kühnův dětský sbor, režisérem je David Súkup a to vše v jedinečném výtvarném stylu Venduly Chalánkové.

Zahrádka pod hvězdami – O zlaté hvězdě. Loutkový příběh Martina Otevřela. V podhorské vesničce v domku s rozkvetlou zahrádkou žije tesař Josef se svou ženou Marií a malým synkem, který má velmi neobvyklé jméno. Říkají mu Ježíšek. Prý umí dělat zázraky, on ale tvrdí, že je může dělat každý z nás.

Délka akce: 63 minut
Rok výroby: 2021
Datum lokální premiéry: 25. listopad 2021
Datum světové premiéry: 25. listopad 2021

Informace o akci a jejím konání

Režie: Miroslav Zachariáš, Martin Otevřel, David Súkup, Petr Vodička, Šárka Váchová