VÝSTAVA: Polin_Židé v republice národů

Galerie

Srdečně zveme na vernisáž do synagogy: 8.9.2020 od 17:00.

Dne 8.9.2020 proběhne slavnostní zahájení výstavy. Na programu vystoupení žáků ZUŠ Kdyně, krátký film a slavnostní slovo kurátorky výstavy.

Polsko-litevský stát byl v 16.–18. století světovým centrem židovské vzdělanosti a kultury. Výstava připravená ve spolupráci Polského institutu v Praze a Muzea dějin polských Židů Polin mapuje osudy židovské komunity na území „republiky mnoha národů“ - výstava už byla instalována na několika místech v ČR a nyní bude poprvé k vidění ve Kdyni.

První zprávy o příchodu Židů do Polska pocházejí z 11. století, v dalších staletích jejich počet v důsledku migrace ze západní Evropy dále narůstal: Židům byla postupně od 13. století udělována řada privilegií, která jim zaručovala svobodu pohybu a právo podnikat. Příběh Židů na území Rzeczpospolité nejdůkladněji mapuje stálá expozice Muzea dějin polských Židů Polin, otevřeného ve Varšavě v roce 2013. Oceňovanou stavbu navrhl významný finský architekt Rainer Mahlamäki.

Slavnostní vernisáž výstavy proběhne dne 17.3.2020 od 17:00 za účasti představitelů Polského institutu a kulturního doprovodu v podání ZUŠ Kdyně.

Výstava je k vidění vždy v 10:00 a v 14:00, po domluvě kdykoliv mimo určené hodiny.

Vstupenky k zakoupení v TIC

Do konce září i o víkendech.

Délka akce: 120 minut
Rok výroby: 2013

Informace o akci a jejím konání